Snorkeling in Cala Violina (Violina Baai), Toscane, ItaliŽ

To the English site

Cala Violina

Beschrijving

Deze snorkelplek ligt ongeveer 6 kilometer ten zuiden van Follonica. Direct ten noorden van Clala Violina ligt nog een baai: Cala Martina.
Cala Violina ligt aan de kustgrens van het natuurpark 'Bandite di Scralino'. De baai is een populaire stek voor mensen uit de buurt.


Cala Violina, uitzicht naar het noorden, vanaf het 
strand

Snorkel-omstandigheden

De snorkelcondities variŽren hier sterk. Vanwege het 'ruwe zand'-karakter van het strand en de vrije opening naar de zee (en daardoor soms hoge golven) zou je het een 'niet goede snorkelplek' kunnen noemen. De combinatie van hoge golven en grote diepteverschillen maken het soms zelfs een gevaarlijke plaats!
Maar als je de moeite neemt om vroeg te komen, is het water vaak nog rustig als je aankomt. 's Nachts is het water vaak zo rustig dat het de volgende morgen ook weer compleet helder is.
Bijzonder aan deze stek is het grote aantal zee-annemonen.


Cala Violina, uitzicht naar het nooren, vanaf de 
rotsrandf Het uiterste zuiden van deze baai kan alleen vanaf zee benaderd worden. Je komt er door aan de zuidkant het water in te gaan en dan rond de uitstekende rots te zwemmen.
Dit stuk is het gevaarlijkste met golven: er liggen grote rotsblokken net onder de de oppervlakte. Daardoor heb je grote diepteverschillen en wordt je eenvoudig op of van de rotsen geslagen
De noordkant van de baai is relatief veilig en helder. Het water is hier zo'n drie meter diep. Dat snorkelt heel comfortabel, maar de vissen zitten natuurlijk wel relatief ver weg.
De bodem is tot meer dan 50 meter uit de kust rotsachtig en op ongeveer 3 meter.


zee-annemoon

Hoe kom je er?

Je kunt Cala Violina (en Cala Martina) eenvoudig vinden vanaf de hoofdweg die vanaf Follonica naar het zuiden loopt (de S322). Aan de hoofdweg staat een kleine wegwijzer met daarop 'Cala Viololina'. Volg het zandpad tot aan het parkeerterrein (niet gratis, in een wei)
Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer twintig (!) minuten lopen naar Cala Violina. Aan het einde van het pad, vlak voor de afdaling naar het strand, staat bij drukke dagen een rijdende snackbar. Honderd meter naar het noorden (en nog steeds bovenaan de klif) is dan ook een rodekruispost.
De paadjes naar het strand zijn steil en smal.

O ja, proberen om via een sluiproute door Portiglione dichterbij te komen (zie plattegrond) is waarschijnlijk niet verstandig.(c) Copyright: Erik Toussaint
Mail to Erik Toussaint Reageren naar webmaster (Erik Toussaint)
Home page van Erik Toussaint Bron informatie: Erik Toussaint
Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade, verwondingen of andere zaken die het gevolg zijn van de inhoud van onze internet-pagina's. Erik Toussaint en familie.