Snorkelen met snorkelinfo.net

To the English site

Welkom bij snorkelinfo.net. Deze site geeft informatie over snorkelen, en vooral over 'snorkelplekkies'. Daarbij vind je steeds informatie over de snorkelomstandigheden en een korte routebeschrijving.
De links in de tekst met gaan in een nieuw window naar een andere website, bijvoorbeeld naar Wikipedia Als je een bijdrage aan deze site wil leveren, bijvoorbeeld met een beschrijvinng van een snorkelplekkie of een link naar een andere snorkel-internetsite, dan ben je van harte welkom. Natuurlijk zijn we bereid om je naam er bij te vermelden.


Op deze homepage van snorkelinfo.net vind je onder andere:

 • Wat heb je nodig?
 • Wat moet je leren?
 • Risico's
 • Foto's maken
 • Op wat voor plaatsen kan je goed snorkelen?
 • Een lijst de snorkelplekkies die beschreven worden op deze website (Corsica, Corfu, Ierland, Bonaire e.d.)
 • Links naar andere websites over snorkelen, bijvoorbeeld over snorkel-lessen

  Wat is snorkelen eigenlijk precies?

  Technisch gezien is snorkelen: zwemmen met een buis in je mond, zodat je kunt ademhalen terwijl je je neus en mond onder water houdt. Maar eerlijk is eerlijk: snorkelen is vooral gaaf. Dankzij de combinatie van de snorkelbuis met een duikbril kan je namelijk heel goed onder water rondkijken.
  Snorkelen is ook makkelijk. Zelfs kinderen van een jaar of 6 kunnen leren snorkelen, als ze tenminste goed kunnen zwemmen. Zwemdiploma B is eigenlijk wel een vereiste.
  Daarnaast moeten kinderen altijd begeleid worden door een volwassene. Er kunnen heel onverwachte dingen gebeuren, waardoor kinderen een beetje in paniek kunnen raken. Een vader of moeder in de buurt doet dan wonderen.

  Met snorkelen kom je in een hele nieuwe wereld. Je zou de eerste keer snorkelen kunnen vergelijken met het ontdekken van een vierde dimensie. Je bent te gast in een omgeving waar je als mens eigenlijk niet voor gemaakt bent
  Je kunt heel veel verschillende dieren tegenkomen: vissen, zee-annemonen, zee-egels, heremietkreeften, krabben, garnalen, enzovoort.
  Deze omgeving is heel kwetsbaar. Laat dus geen rotzooi achter en raak zo min mogelijk aan. Hoe erg het mis kan gaan als mensen niet zuinig zijn op het water, kan je bijvoorbeeld hier op snorkeinfo.net lezen in de beschrijving van Afionas, op Corfu

  Voor een goed snorkelplekkie hoef je alleen te zoeken naar helder water en rotskust plus een veilig plekje om het water in te gaan.
  Grindstranden zijn het beste, bij zanstranden is het water vaak minder helder. Daar komt nog bij dat je bij zandstranden meestal veel minder onderwaterleven hebt. Dat komt vooral door het gebrek aan variatie in leefomstandigheden, en het gebrek aan voeding en 'hechtplaatsen voor planten. En minder waterplanten betekent over het algemeen automatisch minder dieren.


  Wat heb je nodig voor het snorkelen?

  Voor snorkelen heb je geen dure spullen nodig. Het belangrijkste is een goede duikbril en een goede snorkelbuis. Zorg ervoor dat je geen speelgoed koopt, ook niet voor de kids, anders kon je wel eens bedrogen uitkomen. Speelgoedduikbrillen houden het soms nog geen kwartier. In niet-tropisch water (of als je lang in het water wil blijven) is een wetsuit (een surfpak) zeer aan te bevelen.
  Goede winkels hebben aparte snorkelspullen voor kinderen. Kinderen krijgen dan niet alleen een kleinere bril, maar ook een kleiner mondstuk aan de snorkelbuis. Een bekend merk dat op heel veel plaatsen te koop is, is Cressi-sub . Van dit merk worden de snorkelbuizen ook los verkocht, handig want de mondstukken slijten best snel.
  Om je een idee te geven van de prijzen: de kindersets worden kennelijk expres goedkoop gehouden (er zit net zo veel materiaal en 'arbeid' in als in de exemplaren voor volwassenen). Voor ongeveer 25 euro heb je een complete kinderset. Sets voor volwassenen kosten vanaf ongeveer het dubbele.


  Brildragers en snorkelen
  Met een bril op je neus een duikbril opzetten werkt niet. Dan kan de duikbril niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er zijn ten minste twee goede oplossingen.
  Ten eerste zijn er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Die zijn niet extreem duur, reken op twee maal zo duur als een gewone duikbril. Je kunt deze duikbrillen in duikwinkels bestellen. De lenzen gaan tot behoorlijke sterktes, van -10 tot +8.

  De tweede oplossing is het gebruik van eendags-contactlenzen. Zeker voor mensen die ooit in hun leven lenzen gedragen hebben, en dus aan het in- en uitzetten gewend zijn, is dit een reuze handige oplossing. De kosten vallen reauze mee: ongeveer één euro per lens.


  Flippers en dergelijke
  Flippers (die flappen voor aan je voeten, die ook wel zwemvinnen worden genoemd) zijn vooral handig als je veel wil zwemmen, omdat je grote afstanden wil overbruggen of grote stukken bodemoppervlak wil bekijken. Ook als je stroming kan verwachten is het verstandig om flippers te gebruiken. Je kunt er namelijk veel kracht mee zetten, waardoor je met relatief weinig inspanning lang en snel kan zemmen. Daarnaast zijn flippers ook handig om naar de bodem te duiken. Maar dat kan je beter niet doen als je geen snorkelles hebt gehad bij een duikvereniging .

  Een wetsuit is nodig als je in koud water snorkelt of lang in het water wil blijven. Je kunt langer rustig blijven ademhalen en je lijf koelt niet onverantword ver af.

  Voor nachtsnorkelen heb je een waterdichte zaklantaarn nodig. Eén per persoon. Die dingen zijn op pulaire duikstekken redelijk geodkoop te huur. 's Nachts snorkelen is reuze spannend. Je ziet dieren die je overdag niet tegenkomt en bepaalde poliepen gaan alleen 's nachts open.


  Wat zie ik bij het snorkelen?
  Misschien niet echt noodzakelijk, maar wel reuze handig zijn fotoboeken van het onderwaterleven. Er zijn reuze handige naslagwerkjes, zodat je direct na het snorkelen kunt nazoeken wat je nu eigenlijk precies gezien hebt. Bij duikwinkels zijn ook kunststof kaarten te koop die mee het water in kunnen. Een paar nuttige boeken:


  Maak een verslag
  Vaak is het bij thuiskomst lastig om je precies te herinneren waar je was en hoe het er was. En waar had je die bijzondere vis ook al weer gezien? Een vakantieverslag is dan natuurlijk een uitkomst.
  Annke Dierkx heeft daarvoor in eigen beheer een speciaal snorkel-logboekje uitgegeven dat ze eerst alleen voor haar kinderen had gemaakt. Reuze leuk om met kinderen herinneringen vast te leggen. In het boekje is ruimte voor zo'n 60 snorkel-verslagen. Het logboekje is voor € 10,= te bestellen via www.snorkellogboek.nl. Van de opbrengst gaat €2,50 naar de Stichting Kehidupan, een organisatie voor onderwijsprogramma's in Indonesië.


  Wat moet je leren om te kunnen snorkelen?

  Het is handig om de eerste keren te snorkelen in een zwembad, liefst in een stuk waar je kan staan. Als je echt goed wil leren snorkelen kan je ook op les gaan. Veel Nederlandse duikverenigingen geven speciale snorkel-lessen. Als je wil weten waar dat kan, kan je het beste óf een zoekmachine gebruiken, óf gebruik maken van de gegevens over duikverenigingen op de site Nederlandse Onderwatersport Bond
  Daarnaast heeft de Nationale Raad Zwemdiploma's drie Zwemvaardigheidsdiploma's Snorkelen in hun pakket. Ze kunnen bij veel zwemclubs en / of zwemscholen behaald worden.

  In Eindhoven zit zelfs een speciale snorkelschool: Snorkelschool Jan-Paul Deelen

  Het klink raar, maar het belangrijkste wat je moet leren is 'rustig blijven ademhalen'. De snorkelbuis bevat ook lucht, waardoor je met het ademen een stuk 'loze ruime' hebt. Als je met korte snelle teugen adem haalt, komt de verse lucht niet verder dan je snorkelbuis. Haal dus rustig en en diep adem.

  Iets wat je echt moet leren om goed te kunnen snorkelen, is horizontaal stil in het water liggen terwijl je rustig doorgaat met adem halen. Het is een makkie, maar als je er niet bewust aan werkt, leer je het niet.
  Het voordeel van deze techniek is dat je (zelfs in heel ondiep water) stil kan liggen, waardoor je veel meer details (zoals kleine visjes en kreeftjes) gaat zien en de dieren op de bodem weer in beweging komen.

  Lat but not least: gebarentaal. Je kunt natuurlijk boven water met elkaar praten. Maar het is reuze makkelijk om tijdens het snorkelen wat te kunnen communiceren.
  Veel tekens heb je niet nodig. Het is gebruikelijk om de tekens uit het duiken te gebruiken. Op de foto hiernaast het belangrijkste teken: de snorkelaar vraagt aan de fotograaf: "Is alles okay?". Als alles okay is, hoort de ander dan met het zelfde teken te antwoorden. Overigens maak je het gebaar meestal vlak bij je ogen, zodat je het goed kan combineren met het aankijken van de ander. Omdat je vaak met anderen in het water ligt, is het kennen van dit teken (vraag én antwoord) reuze handig. Andere tekens die nuttig zijn: 'even wachten', 'ik wil even naar beneden duiken, okay?', 'ik heb het koud', 'zullen we teruggaan'. Je kunt daarvoor de officiële tekens gebruiken, maar als je geen les hebt gehad, kan je de tekens ook met elkaar afspreken.


  Risico's bij het snorkelen

  Natuurlijk is snorkelen geen sport zonder risico's. Het is dan ook beter om steeds met z'n tweeën te gaan, net als bij duiken. De één ziet dingen die de ander niet ziet, en je kunt elkaar zo nodig helpen. Zoals gezegd: laat kinderen in ieder geval nooit alleen snorkelen.
  Een van de grootste gevaren is (onnodige) paniek. De aanwezigheid van een tweede persoon c.q. volwassene, verkleint de kans daarop enorm.

  Golven kunnen zorgen dat je water in je snorkelbuis krijgt. Blijf daarom vooral uit de buurt plaatsen waar de golven breken. Daar wordt je namelijk niet door het water opgetild, maar stroomt het water juist over je heen!

  De combinatie van golven (in het Engels noemen ze dat 'surf') en grote diepteverschillen kan heel gevaarlijk zijn. Je kunt tegen een rots gesmeten worden, en je wordt makkelijk van je voeten geslagen als je op een groot rotsblok staat, om bijvoorbeeld om even uit te rusten.

  Houd er rekening mee dat stenen, rotsen en schelpen enorme wonden kunnen veroorzaken, zelfs als je er maar zacht langs schaaft. Blijf daarom, afhankelijk van de golven en de stroming, minstens een meter uit de buurt.
  En pas op: een wond voelt in het water aan alsof er niets gebeurd is, terwijl je misschien wel hard bloedt.

  En natuurlijk hebben we nog 'natuurlijke' gevaren, zoals kwallen, haaien en dergelijke. De snorkelaar op de foto hiernaast doet iets heel doms: z'n hand vlakbij en kwal houden. Blijf erbij uit de buurt! De soort op deze foto is ook nog eens box-jelly fish. Die is goed voor een dag of vijf in het ziekenhuis!

  Als je veel onder water bent, heb je ook extra kans op oorontsteking. Raadpleeg dan tijdig een arts. Er zijn goede medicijnen. Je mag met een ooronsteking vaak een aantal dagen niet snorkelen of duiken. Dat is natuurlijk vervelend, maar daamee voorkom je wel permanente beschadiging van je gehoor.

  Hopelijk hebben we je niet te bang gemaakt? Zoals gezegd is snorkelen ten eerste gaaf


  Onderwaterfotografie bij het snorkelen

  Foto's maken tijdens het snorkelen is natuurlijk fantastisch. Thuis nagenieten. En als je digitaal fotografeert, kan je terug op het strand al aan de zonaanbidders laten zien wat je bij het snorkelen gezien hebt.
  Met de komst van de digitale toestellen is een aantal camerafabrikanten, zoals Canon en Olympus, ook betaalbare onderwaterhuizen voor een deel van hun camera's gaan maken. Vaak zijn letterlijk alle functies van de camera gewoon nog te bedienen als de camera in de onderwaterbehuizing zit!
  Je kunt al een complete combinatie van camera met onderwaterhuis kopen voor ongeveer vierhonderd euro. Er zijn ook goedkopere mogelijkheden te vinden. Zo zijn er fabrikanten van 'onderwaterzakken'. Let wel goed op voordat je een koop sluit: controleer altijd heel goed de maten - dus ga niet alleen af op de camertypes die genoemd worden - en kijk of je op het web meningen over het materiaal kan vinden.

  En natuurlijk zijn er zelfs camera's in de handel die 'van zichzelf al tegen water kunnen'. Dergelijke camera's zijn ongeveer net zo duur als 'gewone'digitale camera's en kunnen vaak echt een paar meter diep onder water. Voor geoefende snorkelaars, die vaak ook tot een meter of vier duiken, is dat misschien te weinig, maar voor gewoon aan de oppervlakte en bescheiden hoekduiken kan zo'n camera een heel goede oplossing zijn.

  Let op:
  Bij het snorkelen is het cruciaal dat je onderwatercamera blijft drijven. Je kunt als snorkelaar immers heel lastig achter een camara aan duiken! Bespreek dat altijd met de verkoper, dat voorkomt teleurstellingen!
  Maar te veel drijfvermogen is ook niet handig. Je moet dan enorm veel kracht zetten bij het onder water houden van je camera, bijvoorbeeld bij het richten van de camera, of als je een stukje naar beneden wil duiken. In het laatste geval kost te veel drijfvermogen niet alleen kracht van je armen, je komt ook nog eens minder makkelijk naar beneden.
  Canon heeft handige gewichtjes waarmee je, bijvoorbeeld thuis in bad, de combinatie van camera en onderwaterhuis zó kunt afstellen dat ie nog wel blijft drijven, maar dat je weinig kracht hoeft te zetten om de combinatie onder water te houden. De gewichtjes passen op alle merken onderwaterhuizen die een schroefgat voor een statief hebben.

  Als je een camera met onderwaterhuis gaat kopen, is goed advies essentieel. Er is zó veel te koop, dat het je duizelt als je bijvoorbeeld op internet zoekt. De gemiddelde vakfotograaf heeft er jammer genoeg zo weinig kaas van gegeten, dat je in het ergste geval een onzinverhaal te horen krijgt dat heel logisch klinkt. En de keuze is bij de gemiddelde fotozaak heel beperkt. Je mag blij zij als ze één of twee setjes keuze hebben.

  Een aantal andere zaken waar je bij het kopen van een onderwater-camera op zou kunnen letten:

  De foto hiernaast is met de Canon S1 gemaakt in de Grevelingen.
  Op onze picasa-pagina's Bonaire Deel 1 en Bonaire Deel 2 kan je nog meer onderwaterfoto's vinden die met deze camera gemaakt zijn. Het moge duidelijk zijn dat een beetje geluk ook nuttig is, zie bijvoorbeeld de foto van snorkelaar plus zeeschildpad.

  Waar kan je snorkelen?

  Voor een goed snorkelplekkie hoef je eigenlijk alleen te zoeken naar helder water plus een veilig plekje om het water in te gaan. Natuurlijk kan je ook een bootje huren, of met een boor mee gaan, maar daar komen wel eztra zaken bij kijken.
  Rotskusten met grindstranden zijn veelal het beste. Bij zanstranden is het water vaak minder helder en je komt er meestal minder ondrwaterleven tegen. Dat komt vooral door het gebrek aan variatie in leefomstandigheden, en het gebrek aan voeding en 'hechtplaatsen' voor waterplanten. En minder waterplanten betekent automatisch minder dieren.
  Al snorkelend kan je ook koraal zien. Daarvoor moet je dan vaak een wel stuk met de boot, maar er zijn uizonderingen, zoals op Bonaire.

  Voor het voorbereiden van een snorkelvakantie heeft Google twee fantastische mogelijkheden om je locaties vanuit de lucht te verkennen: Google Maps en Google Earth. Kijk bijvoorbeeld is naar deze prachtige satellietfoto van een mooi snorkelstrandje op Corsica. Je ziet de rotsblokken onder water liggen! Met Google Maps en Google Earth kan je de hele kust langslopen, en zo al thuis de mooiste plekkies kiezen. Vaak kan je ook zien of er een pad naar het strand leidt, heel nuttige informatie als je geen bootje tot je beschikking hebt.

  Populaire locaties

  Over de hele wereld vind je goede snorkellocaties. We noemen er een paar populaire en/of beroemde locaties.

  Middellandse Zee

  De Middellandse Zee is voor Nederlandse begrippen heel helder. Dankzij het relatief warme water, kom je er meer gekleurde vissen tegen dan in de Atlantische oceaan. Door het warmere water heb je vanaf juli over het algemeen geen surfpak meer nodig om lekker te kunnen snorkelen.
  Op snorkelinfo.net geven we gedetaillieerde informatie over Corfu (Griekenland) en Corsica (Frankrijk)

  Caraïbische Zee (ook wel Caribische Zee genoemd)

  In de Caraïbische Zee liggen talrijke eilanden waarvandaan je prachtig kunt snorkelen. Vooral de aanwezigheid van koraal zorgt voor een enorme diversiteit in het dierenleven. Niet bij alle eilanden vindt je het koraal direct onder de kust. Je hebt regelmatig een bootje nodig om bij het koraal te komen, zoals bij de Florida Keys.
  Bonaire is één van de beroemdste eilanden waar het koraal direct bij het stand ligt.
  De Caraïbische Zee is natuurlijk ook vanaf het 'vaste land' te benaderen. Een van de beroemdste plaatsen daarvoor is Belize . Er ligt een uitgestrekt atol voor de kust, met het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Je hebt dus wel een boot nodig om er te komen.

  Great Barrier Reef

  Het Great Barrier Reef is het grootste rif ter wereld. Het is dan ook één van de broemdste snorkel- en duiklocaties ter wereld. Je kunt er alleen per boot komen. Gelukkig zijn er talloze bedrijven die vanaf het vaste land van Australië, één- of meerdaagse trips naar het rif organiseren.
  Omdat je aan de oostkant van het Amerikaanse continent zit, kan je hier de beroemde anemoonvisjes ("Nemo") tegenkomen.

  Bali, Indonesië

  Op Bali kan je op verschillende plaatsen direct vanaf het strand bij koraal komen. Op andere plaatsen ligt het rif een paar honderd meter uit de kust en heb je dus een lift van een bootje nodig. Die bootjes zijn er meestal ruim voldoende, al vanaf 's morgens vroeg.

  Rode Zee

  De Rode zee , is vooral een duik-bestemming, maar ook voor snorkelaars is er veel te zien. Het water is heel helder en de vissen kleurrijk. In de Rode Zee heb je over het algemeen een boot nodig om bij de mooie snorkel-plaatsen te komen.

  De snorkelplekkies de we op snorkelinfo.net beschrijven

  Snorkelinfo.net behandelt voornamelijk snorkellocaties waar je géén boot voor nodig hebt. De locaties zijn daardoor voor de meeste mensen makkelijk te bereiken  Snorkelen op Corfu (Griekenland)

 • Overzicht van de stekkeis op Corfu
 • Port Timone, Cape Arilla bij Afionas (West coast)
 • Paleokastritsa (westkust, verschillende plekkies)
 • Issos Beach (Zuidkust)
 • Agni (Oostkust)

  Snorkelen op Corsica (Frankrijk)

 • Startpagina Corsica
 • Golf van Saint Florent (noordkust)
 • Sagone, onder aan de Geneefse toren (westkust)
 • West van Ajaccio (westkust)
 • Portigliolo (westkust)
 • Tizzano (westkust)
 • Tonnara Plage (westkust)
 • Golfu di Rondinara (oostkust)
 • Capu d'Acciaju, Palombaggia (oostkust)
 • Punta Capicciola (oostkust)
 • Pinarellu (oostkust)
 • Vardiola Plage, Testa (oostkust)
 • Canella (oostkust)
 • Lavasina (Cap Corse)

  Snorkelen op Bonaire

  Bonaire hoort wereldwijd tot de top 3-locaties om te snorkelen. Je vindt het koraal direct aan het strand en op veel plaatsen zo ondiep dat je als snorkelaar volop kan genieten. Koraal, vissen, zeeschilpadden, noem maar op. Er zijn veel internet sites over duiken en/of snorkelen op Bonaire. Wij geven onze eigen ervaringen en links naar verschillende andere nuttige internet sites. Ga naar de Bonaire-pagina


  Snorkelen in Kroatië

  Kroatië staat bekend om zijn goede snorkelmogelijkheden. Dat is niet onverwacht"Kroatië ligt aan de relatief heldere Adriatische zee en heeft een kustlijn met veel rotsen en eilanden. Als je op het vaste land van Dalmatië blijft is het water vaak nog behoorlijk troebel, met een zicht van een paar meter. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat het water daar relatief ver van de open zee ligt. Er liggen namelijk langgerekte landtongen c.q. eilanden voor de kust.
  Maar op eilanden is het water veelal helderder, zeker als je de kant van de open zee pakt.
  Ga naar de Kroatië-pagina

  Snorkelen in Zuidwest Ierland

  In het zuidwesten van ierland, langs de rotskust, kun je plekkies vinden om te snorkelen. Wij hebben er twee op snorkelinfo staan: de Pollock holes van Kilkee en een strandje bij Dingle. Ga naar de Ierland-pagina

  Snorkelen in de Toscane (Italië)

 • Startpagina Toscane
 • Cala Violina
 • Punta Ala
 • Porto Santo Stefano

  Losse snorkelplekkies

  Op de pagina 'losse plekkies' melden we losse plaatsen die de moeite waard zijn om te gaan snorkelen: de Grevelingen (uniek zoutwatermeer in Nederland), de Heeswijkseplas (in Cuijk bij Nijmegen) en een paar plekkies in Griekenland.

  Naar de pagina met losse snorkelplekkies

  Nuttige links over snorkelen

  (Deze links starten in een nieuw window. De laatste keer dat deze links zijn getest: 23 december 2014.)

  Leren snorkelen e.d.

  Sportbonden e.d. Een greep uit de duikverenigingen en (onder)watersportverenigingen met snorkelles

  Links naar sites over snorkelstekkies:

  Internetsites met nuttige informatie over snorkelplekkies zijn zeldzaam. Hieronder de sites die ons goed lijken. Het zijn zogenaamde 'dieplinks, en gaan dus niet naar de homepages van de internetsites. Dat werkt makkelijk als je door wil klikken, maar deze pagina's worden wel vaker door de webmaster van naam veranderd of verplaatst. Als je een niet werkende link treft, horen we dat graag (zie de mailknop onderaan).
  Snorkelinfo plaatst in principe aleen links naar sites die 'niet commercieel' zijn: geen producten verkopen en geen advertenties plaatsen. Uitzonderingen zijn de officiële "VVV-sites" en sites van snorkel-scholen.

  Andere informatiebronnen over snorkelen en duiken

  Portals

  (c) Copyright: Erik Toussaint
  Reacties naar webmaster Erik Toussaint


  Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade, verwondingen of andere zaken die direct of indirect het gevolg zijn van de inhoud van onze internet-pagina's.